Het vervroegd pensioen wordt steeds moeilijker te realiseren. Dankzij de toenemende mate van vergrijzing en afnemende aantrekkelijke fiscale regelingen is het haast niet meer op te brengen om vroegtijdig te stoppen met werken. Toch is het nog altijd mogelijk om de potentiële pensioenleeftijd te berekenen. Steeds meer (online) ondernemingen worden gestart door 65+’ers. In dit artikel zullen we ingaan op de vraag waarom ouderen hier nog aan beginnen.

Kennis

Ouderen hebben voldoende kennis opgebouwd om een eigen bedrijf te starten. Vaak is er sprake van jaren aan werk -en levenservaring. De technologische kennis bleef tot op heden vaak achter. Nu ook deze achterstand is ingehaald zien veel oudere mensen het helemaal zitten een eigen online onderneming te starten.

Vermogen

Vanzelfsprekend heeft de oudere generatie een groter vermogen dan de studenten die net de arbeidsmarkt betreden. Hiernaast wordt nog vaak een AOW-uitkering ontvangen waarmee men wordt verzekerd van een bestaansminimum. Door middel van het vermogen kan een nieuw bedrijf in no-time worden opgezet en sneller doorgroeien.

Tijd

Ouderen met recht op pensioen hebben véél meer tijd om ideeën te overdenken. Het voordeel is dat niets moet maar alles kan. Hierdoor is er al snel sprake van een zeer goede voorbereiding. Er kan daarbij veel aandacht worden geschonken aan aspecten van het ondernemen waar een andere startende ondernemer niet denkt.

Freelancen

Een grote groep ouderen zoekt ook toevlucht in de wereld van het freelancen. Dit is niet in elke sector mogelijk maar voor een aantal sectoren zeker aantrekkelijk. Een van de voordelen is dat leeftijd, net als bij het online-ondernemerschap, vaak geen enkele rol speelt. Hiernaast zijn gepensioneerde mensen vaker beschikbaar en kunnen ze efficiënter werken.

Passief inkomen

Laatste optie is het verwerven van een passief inkomen. Omdat de AOW-regeling steeds moeilijker te garanderen wordt is het verstandig een extern inkomen te genereren. Met een passief inkomen kan worden genoten van het pensioen zonder geldproblemen.

Femke